Εργαστήριο Παραδοσιακής Κρητικής Κιλότας - Ιωάννης Τιτάκης - Ηράκλειο Κρήτη - Γιλέκο - Στιβάνια - Μαντήλι - Σαρίκι - Γάμος - Βάφτιση - Ηράκλειο Κρήτη

Εργαστήριο Παραδοσιακής Κρητικής Κιλότας - Ιωάννης Τιτάκης - Ηράκλειο Κρήτη - Γιλέκο - Στιβάνια - Μαντήλι - Σαρίκι - Γάμος - Βάφτιση - Ηράκλειο Κρήτη

21200 Επισκέπτες:
Διεύθυνση: Αγία Βαρβάρα Μονοφατσίου (Παράπλευρου Παγκρήτιας τράπεζας)
Περιοχή: Ηράκλειο
Τηλέφωνο: 2894022287
Κινητό: 6974909035
Τ.Κ.: 28940
Κατηγορία: ΕΝΔΥΜΑΤΑ
Fax: -
Υπεύθυνος: ΤΙΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Τηλέφωνο υπεύθυνου: -
Ιστοσελίδα: http://www.kritikikilota.gr
Tο  Εργαστήριο Παραδοσιακής Κρητικής Κιλότας του κυρίου Ιωάννη Τιτάκη,δραστηριοποιείται από την δεκαετία του 60 διατηρώντας την Κρητική παράδοση μαζί με τον γιό του Μανώλη Τιτάκη, δημιουργούν παραδοσιακές στολές, φτιαγμένες με μεράκι και σεβασμό στον πελάτη. Εξυπηρετούν πανελλαδικά ιδιώτες, επιχειρήσεις και παραδοσιακές σχολές χορού. Κρητική Ενδυμασία Η κρητική  φορεσιά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της λαογραφίας της Κρήτης. Η κρητική παραδοσιακή φορεσιά που γ...
21200 Επισκέπτες:

Αγία Βαρβάρα Μονοφατσίου (Παράπλευρου Παγκρήτιας τράπεζας), Ηράκλειο

21200 Επισκέπτες:

Tο  Εργαστήριο Παραδοσιακής Κρητικής Κιλότας του κυρίου Ιωάννη Τιτάκη,δραστηριοποιείται από την δεκαετία του 60 διατηρώντας την Κρητική παράδοση μαζί με τον γιό του Μανώλη Τιτάκη, δημιουργούν παραδοσιακές στολές, φτιαγμένες με μεράκι και σεβασμό στον πελάτη.

Εξυπηρετούν πανελλαδικά ιδιώτες, επιχειρήσεις και παραδοσιακές σχολές χορού.


Κρητική Ενδυμασία
Η κρητική  φορεσιά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της λαογραφίας της Κρήτης.

Η κρητική παραδοσιακή φορεσιά που γνωρίζουμε σήμερα, φοριέται ελάχιστα πλέον σε καθημερινή βάση αλλά σε πολλές γιορτές και επίσημες εκδηλώσεις θα δούμε άνδρες και γυναίκες να ντύνονται με την πολυποίκιλτη υφαντή και κεντητή στολή που καθιερώθηκε μετά τον 16ο αιώνα.

ΑΝΔΡΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ
Η ανδρική παραδοσιακή στολή είναι κοινή για όλο το νησί και διακρινόταν σε δυο παραλλαγές.

Η μία ήταν η καθημερινή ανεπίσημη στολή που αποτελείται από την λινή μαύρη βράκα (που συναντιέται σε ολόκληρο το αιγαίο), το πουκάμισο, το «μεϊτανογέλεκο» και μία μακριά ζώνη που τυλίγεται πολλές φορές στη μέση.
Η στολή αυτή συμπληρωνόταν με τα μαύρα δερμάτινα «στιβάνια» (είδος ψηλής μπότας) και το κρουσωτό μαντήλι στο κεφάλι.

Στις μέρες μας η παραδοσιακή αυτή φορεσιά έχει αντικατασταθεί με μια πολύ απλοποιημένη μορφή της που φοράνε ακόμα κυρίως οι ηλικιωμένοι στα ορεινά χωριά και αποτελείται από τη μαύρη ή χακί «γκυλόττα», μαύρο πουκάμισο, μαύρα στιβάνια και το γνωστό κρουσωτό κεφαλομάντηλο.

Η επίσημη παραλλαγή της ανδρικής φορεσιάς τα λεγόμενα «σαλβάρια» κατασκευάζεται συνολικά από μπλε τσόχα καλής ποιότητας. Την αποτελούσαν η πολύπτυχη βράκα, το μεϊτανογέλεκο που ήταν διακοσμημένο με πλούσια κεντήματα, το κεντητό μεταξωτό πουκάμισο, η μακριά μεταξωτή βυσσινί ζώνη και τα «στιβάνια» που, σε αντίθεση με τα καθημερινά, είχαν λευκό χρώμα.
Η φορεσιά αυτή συμπληρωνόταν από το απαραίτητο κρουσωτό μαντήλι και την αλυσίδα που κρεμόταν από το λαιμό και ενωνόταν με το μαχαίρι που περνούσαν από τη μέση τους κάτω από τη ζώνη.

Σε πολλές περιπτώσεις φορούσαν τσόχινη κάπα, με μεταξωτή φόδρα και πλούσια κεντήματα και με την  απαραίτητη κουκούλα για το κρύο.

Η χειροποίητη κιλότα αποτελεί τμήμα της παραδοσιακής Κρητικής ενδυμασίας η οποία αντικατέστησε την βράκα μετά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο. Η ενδυμασία αυτή φορέθηκε κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης επί Κρητικής Πολιτείας.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Κρητική παραδοσιακή φορεσιά
Γιλέκο
Στιβάνια
Μαντήλι
Σαρίκι
21200 Επισκέπτες:

Αγία Βαρβάρα Μονοφατσίου (Παράπλευρου Παγκρήτιας τράπεζας)
Ηράκλειο

Τηλέφωνο: 2894022287
Κινητό: 6974909035

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα:
Τρίτη:
Τετάρτη:
Πέμπτη:
Παρασκευή:
Σάββατο:
Κυριακή: